06.16.2017

Kiedy zaczyna kwitnąć ta cudowna roślina i na jej krzewie bielą się pachnące baldachy łapiemy za kosze i pędzimy do lasu po kwiaty bzu.  2 razy w roku bez obdarza nas swymi urokami, raz , gdy kwitnie, drugi raz- gdy owocuje. 

Kilka prostych składników i już po 3 dniach w naszej spiżarni rzędem stoją zapasteryzowane słoje syropu, które jesienią i zimą dodajemy do herbaty.  Przepis jest prosty i nieskomplikowany. Ważne, żeby kwiat zebrany był z krzewów rosnących z dala od ulic. I jeszcze jedno, nie zrywajmy z jednej rośliny wszystkich baldachów, bo nie będzie mogła wytworzyć zdrowych owoców.

                             SOK   Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
 

Składniki:
ok. 200 g kwiatów czarnego bzu- 30- 40 baldachów
0,5 kg cukru
0,5 l wody
1 duża cytryna




Z krzewów ścinamy cale baldachy kwiatów. Po przyniesieniu do domu rozkładamy na papierze na kilka godzin, aby dać czas lokatorom na gapę na wyprowadzkę. Następn...

Kilka dni temu miałam przyjemność zetknąć się z opracowaniem Pani Jadwigi Ptach, dotyczącym pięknej sztuki haftu kaszubskiego, Autorka wzbogaciła swoje opracowanie starannie wykonanymi, pięknymi, ręcznymi rysunkami. Oryginał książki to prawdziwa perełka dla miłośników tej sztuki. Być może zdjęcia tej publikacji zachęcą Was do haftowania. Dla mnie będą inspiracją do moich przyszłych projektów. 

Haft  to sztuka nierozerwalnie kojarząca się z Kaszubami i mająca bardzo długą tradycję.  Nie każdy wie, że początek haftowi kaszubskiemu dała działalność sióstr w klasztorach żukowskich norbertanek i żarnowieckich bernardynek. Piękne, haftowane zdobienia o oryginalnej ornamentacji umieszczały na ornatach, czepcach, szatach liturgicznych. Wzornictwo z upływem lat opuszczało mury klasztorów, haft też przechodził pewnego rodzaju metamorfozy. Ponieważ  haftem zafascynowały się świeckie mieszkanki, mające kontakt z klasztorem, wkrótce złocone nici i jedwabie,  za...

12.06.2016

O każdej porze roku urzekają mnie swoim pięknem, są bezkonkurencyjne na rabatach latem, urzekają w ogrodach zimowych.

03.10.2016

Nie musisz być właściecielem olbrzymiej parceli, żeby zostać farmerem. Wystarczy kawałek ogródka, tarasu a nawet ściana balkonu. Jadalny ogród to gwarancja jakości tego, co znajdzie się na Twoim talerzu. Nieważne, czy na twojej rabacie rośnie bukszpan czy kapusta. Nie chowajmy ogrodów warzywnych w kąt ogrodu, wyeksponujmy je i bądźmy z nich dumni. Może warto zmniejszyć powierzchnię eleganckiego trawnika, z którego nie maja pożytku nawet pszczoły.

zdjęcia źródło: pinterest, garden disagne

Please reload

Recent Posts

June 16, 2017

March 10, 2016

February 18, 2016

October 19, 2015

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Lato jest piękne, ale ja najbardziej lubię własnie tę porę roku, kolory jesieni są najpiękniejsze, w dodatku wszystko spowite jest magiczną mgłą.